Psihologia arata cu degetul cel putin o problema grava la fiecare dintre noi. Un fel de dependenta, viciu de care nu ne putem dispersa.
Si desi "pasiune" suna mai frumos, e aceeasi mancare cu gust de peste.
Asa si cu pasiunea mea pentru fotbalul vazut pe sticla...well, my guily pleasure.
Da, da, o sa spuneti ca noi, baietii suntem o apa si-un pamant. Ei bine, eu macar vad meciul singur acasa ci nu la bere cu baietii. Sau in cel mai fericit caz, pe stadion.
Pe care stadion? Pai...pe unul din cele mai urate din tara: Stefan cel Mare.
Caci pana la urma, in fotbal, tot ce ma intereseaza e Dinamo, echipa ministerului de interne pe vremuri.
De ce Dinamo si nu Steaua?! E deja fumata expresia, dar veridicitatea ramane: din mentalitate.
Va prezint un articol pe DinamoMania.ro care ilustreaza perfect raspunsul la intrebarea de mai sus. Apreciez acest articol ca fiind unul din cele mai bune din cate am citit.

Atentie, copy-paste:

"Dinamovismul adevarat, dupa cum si stelismul echivalent, trebuie cautat in peluze, in deplasari, in brigazi, in familii, in atitudini, actiuni, etc.

Ca n-om fi noi numai blonzi cu ochi albastri, dupa cum nici ei numai tigani, e drept. Mai avem si noi metişii nostri, dupa cum si printre ei mai sunt romani. Dar in ei zace decaderea, frustrarea, inferioritatea. La ei turma da tonul. Ei sunt cei care in copilarie au tinut cu cine castiga – si daca copilaria lor a fost in perioada celor 100 de meciuri fara infrangere, nici nu le-a fost greu sa aleaga! N-or fi toti o apa si-un pamant, dar daca mă-sa vindea seminte si tac-su incarca tomberoane, atunci el s-a trezit stelist din frageda pruncie.

Steaua a castigat Cupa Campionilor, deci tine cu steaua! Cine este el? Pai e, sau se viseaza, un tip bine, mai spoitor asa, cu autoritate sau in intimitate. Are la gat, sau isi doreste, un sfert de kil de aur sub forma de lanţ. Altfel stilat, ras, frezat, conduce sau i-ar placea sa aiba, o masina tare, de preferinta Mercedes, fumeaza musai, poate defini perfect „tigara buna”, iar cand n-are Kent se multumeste cu Davidoff si alte d-astea. La bere nu prea se pricepe, pentru ca la el berea e la fel ca steaua: numai una! Blonda si mai mult amara. Nevasta-sa, daca s-a’nsurat, a fost mult timp convinsa ca damful de vin ieftin e vreun soi de parfum barbatesc. Ulterior, cand i-a nascut copiii, le-a facut cadou de ziua lor tricouri cu Banel. La inceput vota cu jiji. Ba chiar si-a scris cu rosu „BECALI” pe gardul din fata casei (sau sub geamurile de la parter). Pe urma, cand a-nteles cum merge trendul, a adaugat cu negru: „pleacă din ghencea”. Copiii lui, ajunsi la varsta cocalarizării, se imbraca tot de la chinezi, dar cand le iese vreo combinaţie, dau iama’n moluri dupa curele cu catarame bengoase si ochelari de fiţe. Isi innebunesc gagicile cu telefoane (Nokia e cel mai tare!) in care duduie maneaua, dar se disting de restul manelarilor prin tonul de apel „Scuter Maria”. Isi cumpara din Germania masini pe datorie si apoi le tuneaza-n cartier cu şpan bagat in tobe si subufăre pe bancheta din spate. Au auzit intr-un tarziu ca-i tare sa fii ultras, dar cand s-au imbracat si ei chejuăl, le-au luat „cainii” steagul de pe gard si chit ca nu s-a desfintat brigada, lor nu li s-a mai parut un cul, deci s-au retras. Intr-un final, au sfarsit prin a manca seminte la (tribuna) a doua, aranjandu-si snurul de la gat ce tine loc de lanţ. Jinduiesc la gipanul lui Stoichita (cu care din cand in cand mai dau o tura) si isi aprind un Kent. Macar de-o tigara buna s-aiba parte, dupa berea aia amara, din pet-ul de Noroc la 3L…

Pentru ei exista gaşca slugilor proaste (GSP TV). Ei au facut ziaristi din toti tolontanii si naumii. Pentru ei sport.ro e sport national, ei au facut moderatori de renume din toti chicanii si terzienii. Pentru ei, toate buletinele de stiri sportive incep cu jiji. Pentru ei se organizeaia vanghelioane, CU ei sunt stirile de la ora 5!…

Nu-i bagam pe toti in aceeasi oala, ca doar avem printre ei prieteni si alte cunostinte. Dar ei vor fi intotdeauna mai multi, mai turma. S-a spus ca „uite, Patapievici e stelist!” Si ce, ultimul scapa turma? Oricum, daca-i stelist, fata lui exprima perfect una ca asta. Trebuie sa fie si stelisti care sa spuna vorbe inspirate. Cum ar fi aceea ca dinamovistii se cunosc dupa faţă. Adevarat! Dar in cazul nostru nu-i vorba nici de culoarea pielii, nici de alte aspecte exterioare. E vorba de mentalitate…

3 comentarii:

Anonim spunea...

jenant...parerea mea...si iti spun si de ce....intrebarea era: "De ce dinamo si nu Steaua?" Tot ce citesc eu in acest articol sunt atacuri impotriva stelistilor. Ce se spune de dinamo? De ce e mai buna decat steaua? Nimic. "N-or fi toti o apa si-un pamant, dar daca mă-sa vindea seminte si tac-su incarca tomberoane, atunci el s-a trezit stelist din frageda pruncie" - hai sa-ti zic ceva....tata rapidist din copilarie, a vazut live meciurile lui Ozon....daca sti cine e....mama invatatoare si dinamovista....eu stelist...in fine....
Concluzia....Jalnic articol :D

clo spunea...

fiecare cu parerea lui... io-s "caine rosu" de cand ma stiu... chiar si la varsta asta ma duc cu tata pe stadion si injur, tip, manac seminte, ma enervez si sufar... dar nah... sunt fata si sunt suporte adevarat... e vre-o problema???

adrian1olteanu spunea...

:)) clo, ce problema as putea sa am atata timp cat suntem in aceeasi barca. Si eu ma duc pe stadion, injur, tip si cant, numai pentru Dinamo. ;)

Trimiteți un comentariu

Copyright 2010 Ping Pong in Hong Kong
Lunax Free Premium Blogger™ template by Introblogger